Română

Detergent pentru rufe făcut în casă

O așteptai cu nerăbdare, rețeta de detergent pentru rufe a ajuns până la tine, yeay! Mă bucur să-ți prezint o rețetă făcută cu puține ingrediente fără să altereze performanța de spălat comparativ cu detergentele din comerț. Ciresea de pe tort, rețeta este simplă de realizat și îți permite să economisești circa 50€ pe an. Hai cu mine să vedem mai departe.

Rețeta și ingredientele

 • 60g de săpun de Marsilia într-o bucată sau ras în bucățele
 • 2 L de apă
 • 2 linguri de bicarbonat de sodium
 • 1-2 cristale de sodium
 • 10 picături de ulei esențial de lavandă, tea tree, grapefruit sau eucalyptus … (opțional)
 1. Pune apa la fiert
 2. În acest timp, rade săpunul de Marsilia cu un cuțit dacă l-ai cumpărat întreg (răzătoarea este prea complicată de folosit cu săpun)
 3. Scoate cratița de pe foc și adaugă bucățelele de săpun
 4. Topește-le amestecând cu o lingură de lemn
 5. Când s-a răcit, adaugă bicarbonatul și cristalele de sodium
 6. Amestecă bine
 7. Adaugă uleiul esențial
 8. Toarnă detergentul într-o sticlă recuperată

Care este rezultatul?

Detergentul spală foarte bine haine murdare « normal », nu văd vreo diferența cu detergentul din comerț. Sunt mulțumită că am același rezultat cu un produs natural care conține doar 3-4 ingrediente. În ceea ce mă privește, nu pun ulei esențial deci hainele nu au nici-un miros. La început era un pic straniu dar m-am obișnuit. Cert este că nu afectează calitatea spălatului.

Focus pe produsele

Săpun de Marsilia

Trebuie să fi atent să folosești un săpun care conține cel puțîn 72% de uleiuri vegetale altfel nu se poate numi săpun de Marsilia. Verifică dacă nu conține colorant, parfum, conservant și glycerină adăugată altfel detergentul devine solid. Dar, să știi că săpunul conține în mod natural un pic de glycerină, ceea ce explică termenul « adăugată ».

În ceea ce privește alegerea săpunului, cei mai eco-friendly dintre voi, vor alege săpunul verde care conține ulei de măsline când cel alb conține ulei de palm. Majoritatea rețetelor sunt făcute cu sapunul alb dar merge și cel verde. Și dacă ai un dubiu legat de culoarea săpunului verde, te reasigur că acela nu pătează rufele.

Îl cumpăr la vrac într-o prăvălie Franțuzească numită Day by Day care vinde toate produsele fără ambalaj. Furnizorul lor este Marius Fabre, leader-ul săpunului francez.

Bicarbonat de sodium versus cristale de sodium

Cristalele de sodium sunt veri cu bicarbonatul de sodium dar sunt mai puternici la spălat, degresat si scos mirosuri. Sunt in același timp mai toxici deci trebuie folosiți cu atenție și să nu inhalezi vapori de cristale de sodium. De asemenea, este un produs polivalent, folosit la alte rețete deci îți recomand să-l cumperi pentru că-l vom folosi în alte rețete DIY.

Le cumpăr la vrac într-o prăvălie Franțuzească numită Day by Day care vinde toate produsele fără ambalaj.

Uleiurile esențiale

Am citit multe rețete înainte să mă lansez, am văzut deseori că nu este recomandat să pui ulei esențial în detergent. De ce ?

 • Este un produs ultra-concentrat care nu este miscibil cu apa care ar ataca canalizările
 • Uleiul esențial se dizolvă la căldură deci dacă speli cu apă caldă nu ar da miros hainelor
 • Este nevoie de o cantitate imensă de flori, scoarță etc pentru a produce un flacon de ulei esențial. Așa că este preferabil să-l folosești cu măsură într-un scop cosmetic și farmacologic.

Am încercat rețeta cu și fără ulei esențial și vreau să spun că nu am observat o mare diferența. Este adevărat că hainele miros frumos când le scoți de la mășină dar când sunt uscate își pierd mirosul. Așa că, am decis să nu mai pun. Poți testa și tu, vezi cum ți se potrivește cel ma bine.

Și cât costă ?

Am cumpărat produsele de mult deci nu mai cunosc prețurile așa că am făcut o estimare. Internetul spune că, 100G de săpun de Marsilia revine aproximativ 1€, deci pentru 2L de detergent, costul este de 0,75€. Raportat la an, revine la 4,50€… când o sticlă de detergent din comerț costă 9€. Dacă consumi o sticlă la două luni, reprezintă o economie de ~50€. Marfă nu ?

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s