Română
Paneer, brânză indiană făcută în casă
Chiar dacă Franța este campioană în domeniul brânzei, papilele mele le place să exploreze gusturi exotice și m-au îndrumat către India. Când am fost acolo, am făcut o pasiune pentru paneer, care este o brânză proaspătă de lapte de vacă. După un an și jumătate, am decis să mă încerc la o producție în casă…
Socată sau Șampania zânelor
Socată… bine înțeles că această băutură nu are nici-un secret pentru tine dar în Franța nu este așa comună. Prima oară când am descoperit socata a fost în România, la bunica care o face în casă. M-am documentat și totuși această rețetă există și în Franța sub numele « Champagne des fées » adică Șampania zânelor. Drăguț…
Cub de legume pentru mancare Zero Waste
Mulți dintre noi folosim cuburi de legume pentru adauga gust la mâncare, inclusiv eu. M-am tot întrebat din ce este făcut acest cubuleț ultra-concentrat în arome și dacă este natural dar nu am avut curajul să mă informez. Poate că nici nu merită să știu ? Cert este că am descoperit cum să-l scot din…
Detergent pentru rufe făcut în casă
O așteptai cu nerăbdare, rețeta de detergent pentru rufe a ajuns până la tine, yeay! Mă bucur să-ți prezint o rețetă făcută cu puține ingrediente fără să altereze performanța de spălat comparativ cu detergentele din comerț. Ciresea de pe tort, rețeta este simplă de realizat și îți permite să economisești circa 50€ pe an. Hai…
Chips party zero-waste
Ce faci cu cojile de legume curățate? Le arunci? Le pui la compost ? Să știi că rețeta următoare te va ajuta să dai o viață nouă cojilor și să eviți să produci deșeuri din ele. Știai că poți face chips-uri din coji de legume? Sunt o bunătate! Le poți servi la aperitiv, garnitură sau…
Șervețele de masă
Azi, vom vorbi despre șervețele de masă de unică folosință și le vom da la o parte pentru a le înlocui cu șervețele de masă reutilizabile. De facem asta ? Pentru că șervețelele de masă sunt supra-consumate și nu sunt reciclabile. Da, da, am zis non-reciclabil deci nu le arunca cu hârtia reciclabilă. Din această…
Bisque, zeamă de cap de creveți
Nu știu dacă ai încercat vreodată să gătești cap de creveți dar este o bunătate. Te anunț că nu suntem 100% în demersul zero waste pentru că nu cunosc soluția pentru a evita să arunci capetele. Dacă există una, te rog să-mi o spui. Dar faptul că folosești produsul brut până la sfârșit este un…
Beewrap-uri
Acel război condus contra plasticului implică formarea unor strategii diverse pentru a limita folosirea lui. Aici, propun să descoperim acele beewrap-uri, pânză învelită cu ceară de albine care înlocuiește folia plastic de bucătărie. Cu siguranță, sunt muniții mici dar contribuie la o alianța solidă. Aceste beewrap-uri le poți folosi pentru acoperi farfurii, boluri, cratiți… multe…
Mousse de ciocolată zero waste
Acum câteva zile, am gătit humus de casă și după ce am fiert năutul, am recuperat zeama numită « aquafaba ». Nu știam ce să fac din ea deci m-am documentat pe baza de date mondială, internetul… și revelația s-a făcut. Se pare că această zeamă poate fi folosită la mousse de ciocolată. Ce și cum, nu…
Șampon uscat
Cine nu a trișat vreo dată pe un spray de șampon uscat pentru a da un pic de refresh părului ? Hai, spune! Personal, acest produs mi-a salvat viața de N-ori în diminețile aglomerate. Din păcate, acest produs miracol este în același timp foarte nociv pentru planeta din cauza recipientului de unică folosință. Am descoperit…
Sacul pentru pâine
Cunoști simbolurile culinare ale Franței precum pâinea, bagueta și croisantele. Da, majoritatea francezilor merg zi de zi la « Boulangerie » sau brutărie la cumpărat pâine. Din păcate, acest obiciei favorizează risipirea deșeurilor din cauza sacului de hârtie de unică folosință. Idea de azi este să descoperi cum poți fabrica propriul sac reutilizabil. De asemenea, poți varia plăcerile și să faci un pentru pâine, unu pentru bagueta și unu pentru croisante. Cum procedezi ? Recuperează bucăți de cearceaf, husă de pilotă, fețe de perne sau tot ce se referă la lengerie de pat. Ai nevoie de 20 cm de lățime și alegi lărgimea pe care o dorești. Eu…
Iaurt de casă
Ahhhh iaurtul, această poveste de dragoste de sfârșit de masă. Dar ce dezastru ecologic când ne gândim la ambalajul lui. Chiar dacă consideri că faci un act pozitiv prin reciclarea recipentului, această soluție nu este recomandată pe locul întâi. Obiectivul este să produci cât mai puține deșeuri deci poț încerca să-l faci de casă. Vei…
Deodorant de casă
Azi vom vorbi despre deodorant de casă. Acest produs de cosmetică folosit zilnic este inevitabil în ritualul nostru de înfrumusețare. Deci, nu ne putem lipsi de el. Problema este legată de recipientul de unică folosință. Destinația lui este gunoiul și recipientul este foarte rar reciclabil. Nu prea ne mulțumim cu această idea mai ales dacă…