Română

Paneer, brânză indiană făcută în casă

Chiar dacă Franța este campioană în domeniul brânzei, papilele mele le place să exploreze gusturi exotice și m-au îndrumat către India. Când am fost acolo, am făcut o pasiune pentru paneer, care este o brânză proaspătă de lapte de vacă. După un an și jumătate, am decis să mă încerc la o producție în casă așa că va propun în acest articol rețeta pentru a face brânza dar inclusiv trei rețete diferite de a găti paneer-ul pentru a maximiza plăcearea degustării.

Ingredientele și rețeta

 • 1 Litru de lapte gras de vacă; 3,5%
 • 1 lămâie
 • 1 praf de sare
 1. Pune laptele la fiert și adaugă un praf de sare
 2. Când apar primele bule, taie lămâia în două și stoarce zeamă în lapte. Lasă la fiert la foc mediu-mic
 3. Laptele va începe să se întărească și se va separa de apa lui; când este bine separat, îl poți scoate de pe foc (poza 1)
 4. Pune o cârpă fină sau un tricou într-un filtru (poză 2)
 5. Varsă laptele și filtrează-l (poză 3)
 6. Strânge cârpa pentru a comprima laptele înăuntru
 7. Pune un borcan greu peste cârpa timp de 10 minute să se scurgă toată zeama (poză 4)
 8. Pune brânza în folie alimentară și strânge bine
 9. Pune le frigider timp de 1 oră și pune încă o dată ceva greu peste 
 10. Scoate brânza din frigider, este gata de degustat (poză 6)

Care este rezultatul ?

Brânza seamănă cu halloumi în ceea ce privește textura dar gustul diferă pentru că este făcută din lapte de oaie sau de capră. Aceste doua branzeturi urmează pași similari de producție. Făcând parte din categoria brânză proaspătă, paneer-ul poate fi fad deci este foarte important să-l ameliorezi cu altă rețetă gătită. Pentru a te ajuta, îți propun trei rețete mai jos.

Sfatul redacției

Pentru o experiență culinară îmbogățită, îți propun să degustăm paneer-ul în trei variante diferite: în sos, prăjit și la grătar. Paneer-ul în sos, este realizat cu un dahl de linte corail, doar amestecat în sos. O rețetă descoperită în India care mi-a plăcut la nebunie. Cel prăjit, l-am rulat prin pesmet și ou, și l-am servit împreună cu miere de salcâm. Cel la grătar, am adăugat ierburi aromatice și un pic de ulei de măsline înainte să-l trag la tigaie. L-am servit împreună cu dulceață de fructe roșii.

Și demerseul Zero Waste ?

Rețeta a necesitat lapte integral pe care l-am cumpărat în sticlă de plastic de dată asta, ea fiind reciclabilă. De asemenea, am folosit folie alimentară pentru a conserva brânză. Din păcate, sunt niște situații în care nu este posibil să aplici 100% demersul zero waste și nu este grav! Dacă ai idee cu ce aș putea înlocui folia alimentară în această situație, nu ezită să-mi spui. Oricum, demersul propus este mai vertuos decât să cumperi paneer importat din India. Chiar dacă paneer-ul meu nu are același gust cu cel indian, sunt fericită pentru că l-am făcut eu cu mânuța mea.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s