Română

Chips party zero-waste

Ce faci cu cojile de legume curățate? Le arunci? Le pui la compost ? Să știi că rețeta următoare te va ajuta să dai o viață nouă cojilor și să eviți să produci deșeuri din ele. Știai că poți face chips-uri din coji de legume? Sunt o bunătate! Le poți servi la aperitiv, garnitură sau chiar desert. Variantele sunt nenumerate. Azi, îți propun să degustăm chips-uri de coji de cartofi, mere și pielea de la somon.

Ingredientele și rețetele

Chips-uri de coji de cartofi

  • Coji de mai mulți cartofi
  • Pătrunjel proaspăt
  • Ulei de măsline
  • Sare și piper
  • Opțional: usturoi ras
  1. Pune cojile într-un vas care merge la cuptor
  2. Adaugă pătrunjel și un pic de ulei de măsline
  3. Rade un cățel de usturoi (nu am pus dar știu că merge la nebunie)
  4. Amestecă bine pentru a pătrunde bine uleiul
  5. Pune sare și piper după gustul tău
  6. Pune la cuptor la 180°C timp de 15-20 de minute până când cojile sunt colorate și crocante

Chips-uri de piele de somon

  1. 1 fileu de somon
  2. Ulei de măsline 
  3. Sare
  1. Curată pielea somonului cu un cuțit mare.
    (Altă tehnică de urmărit dacă vei mânca somonul după: pune ulei de măsline într-o tigaie incisă și lasă somonul pe partea pielii timp de 1 minut la foc mare și apoi 2 minute pe partea cealaltă la foc mic. Pune pe o tavă și taie pielea, trebuie să se curețe cu ușurință)
  2. Taie bucăți triangulare cu o foarfecă
  3. Pune puțină sare
  4. Încălzește o tigaie la foc mediu-mare cu ulei de măsline
  5. Pune pielițele la rumenit începând cu partea interioară pielii pentru a evita să se plieze
  6. Scoate-le de pe foc și pune-le pe un șervețel pentru a absorba grăsimea

Chips-uri de coji de mere

  • Coji de mai multe mere
  • Unt
  • Zahăr brun
  • Opțional: scorțișoară (nu am pus, acum mi-a venit idea)
  1. Pune cojile într-un vas care merge la cuptor
  2. Adaugă un pic de zahăr brun și scorțișoară
  3. Adaugă bucățele mici de unt peste cojile
  4. Pune la cuptor la 180°C timp de 10-15 minute până când sunt colorate și crocante
  5. Amestecă preparea la jumătatea timpului pentru a difuza bine untul

Care este rezultatul ?

Chips-urile sunt crocante și faptul că am păstrat un pic de carne pe coji, sunt și mai gustoase. Poți merge mai departe și să faci cu coji de morcovi, sfeclă, zuchini în funcție de sezonul produselor. Le poți servi la mai multe ocazii: aperitiv, garnitură, desert… Sau poți face ca mine, nici-o ocazie doar să susțină poftele de griniotaj 🙂

Cât costă ?

Încă o dată, nu putem vorbi despre cost dar mai degrabă despre câștig în economii de deșeuri. Resturile alimentare reprezintă 1/3 din deșeurile totale ale menajelor și cojile reprezintă o mare parte din ele. Deci, refolosirea cojilor îți va permite să economisești o mare parte din deșeurile alimentare. Din păcate, nu am cifrele exacte de comunicat despre acest subiect.

Sfatul redacției

Este recomandat să folosești coji de legume bio pentru că pielea nu este tratată cu pesticide periculoase pentru sănătate.

Trio de chips-uri coji de de mere, cartofi și piele de somon

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s