Română

Șervețele de masă

Azi, vom vorbi despre șervețele de masă de unică folosință și le vom da la o parte pentru a le înlocui cu șervețele de masă reutilizabile. De facem asta ? Pentru că șervețelele de masă sunt supra-consumate și nu sunt reciclabile. Da, da, am zis non-reciclabil deci nu le arunca cu hârtia reciclabilă. Din această cauza, decizia este luată, vom încerca să schimbăm obiceiurile și să reluam cele bunicilor. Pe lângă asta, vom avea parte de un proiect drăguț de a cusu la mașină șervețele, adaptat inclusiv la nivel începător de croitorie. Și bonusul va fi o economie anuală de circa 152 €.

Materialul și tutorialul

  • O cârpă de bucătărie recuperată la bunica
  • O mașînă de cusut
  • Un fier de călcat
  1. Taie cârpa în patru bucăți de aceași mărime
  2. Rabate fiecare parte pentru a forma un bord de 1 cm și adaugă ace împrejur
  3. Coase în jurul bordurilor
  4. Trage fierul de călcat incis pentru a da o formă plata a bordurilor

Și rezultatul ?

Practic și mult mai elegant decât șervețelul de unică folosință. Când te gândești puțin, îți dai seama că șervețelul îl folosești fără măsură și-l arunci. Pe de altă parte, putem reveni la un model un pic vechi dar mult mai durabil. Am redus foarte mult consumația de șervețele de unică folosință, de circa 3/4. Și când le folosesc, le pun la compost pentru asigura tratarea adecvată deșeurilor (mai multe informații la ultimul punct).

Și cât costă?

De fapt, ar trebui să spun, cât câștigi. Dacă recuperezi cârpa, costul este zero, altfel costul este de 3€ maximum. De asemenea, trebuie calculat câtă consumație de șervețele de unică folosință vei economisi. Nu am datele pentru România deci voi compara cu Franta, sperând că datele sunt similare. Deci, un francez consumă in medie 3 role de șervețele pe săptămâna, care înseamnă un consum anual de 152€. De asemenea, este supra-consumat în menajele… Așa că gândește ce ai putea face cu acești bani 🙂

Punctul reciclaj ale șervețelor de unică folosință

Pentru că majoritatea dintre noi folosește șervețele de unică folosință, cred că este util să abordăm câteva puncte despre ele. De când m-am întors în Franța, practic triajul (ultra) selectiv, da ultra pentru că am trăit în România unde triajul este aproape inexistent deci a trebuit să mă readaptez. La început, am petrecut mult timp pe internet verificând ce se reciclează sau nu. Deci, când m-am interesat despre șervețele de unică folosință, uite ce am descoperit:

  • Șervețelul de unică folosință face parte din deșeurilor non-reciclabile după folosire pentru că este umed sau murdar. Deci dacă crezi că faci un act ecologic punând șervețelul la reciclat cu hârtiile, nu este corect.
  • Vestea bună este că șervețelul de unică folosință este făcut din fibră de cululoza care este o materie biodegradabilă și compostabilă deci nu ezita și compostează dacă poți.
Super draguț nu ?

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s