Română

Iaurt de casă

Ahhhh iaurtul, această poveste de dragoste de sfârșit de masă. Dar ce dezastru ecologic când ne gândim la ambalajul lui. Chiar dacă consideri că faci un act pozitiv prin reciclarea recipentului, această soluție nu este recomandată pe locul întâi. Obiectivul este să produci cât mai puține deșeuri deci poț încerca să-l faci de casă. Vei face o acțiune pentru mediul și te vei delecta cu un iaurt artisanal, 100% delicios.

Rețeta și ingredientele

  • 1 L de lapte integral de vacă (dacă folosești lapte proaspăt, vei avea nevoie să-l fierbi 15 min și să-l răcești la 40°C înainte să-l folosești)
  • Ferment lactic (este bacteria care produce fermentarea laptelui). A doua opțiune dacă nu ai ferment lactic, poți folosi un iaurt natur din comerț de preferat bio pentru că fermentele lactice sunt mai puternice. A treia opțiune, poți folosi un iaurt din tura anterioră. Poți refolosi un iaurt de 5-6 ori înainte să schimbi fermentul.
  • 1 iaurtieră (mulțumesc M-A pentru donație) sau cel mai simplu cuptorul tău
  • Borcane de sticlă

Pentru prepararea, amestecă laptele cu fermentul lactic într-un vas. Poți adauga zahar vanilat sau o păstaie pentru adauga gust. Varsă amestecul în borcanele și punele în iaurtiera cu capacul ei. Lasă 8-10 ore la fermentat și la sfarșit punele 4 ore în frigider înainte de degustare.

Dacă nu ai iaurtieră, pune borcanele la cuptor la 30°-40°C timp de 4 ore (sau cea mai mică temperatură posibilă). Stinge cuptorul si lasă iaurturile timp de 8 ore inăuntru (sau toată noaptea). Apoi, punele în frigider timp de 4 ore înainte de degustare.

Ce gust are ?

Gustul este in-com-pa-ra-bil cu cele din comerț, am dezvoltat o pasiune pentru iaurturile de casă pentru că sunt mai gustoase și mai gurmande.

Și prețul ?

Suntem în jur de 3€ pentru 7 iaurturi dar trebuie să știi că borcanele mele sunt mai mari decât cele din comerț. Prețul poate fi mai mare dacă cumperi fermentul lactic și la contrariu poate scădea dacă refolosești un iaurt din tura anterioară. Prețul este oricum foarte acceptabil când comparăm calitatea produsului. Pentru mine, valoarea adăugată este gustul în plus cu lupta contra deșeurilor.

Sfatul redacției

Poți folosi lapte vegetal precum lapte de soia care va da iaurturi ferme. Pe de altă parte, laptele de capră dă iaurturi mai lichide, poți amesteca jumătate cu lapte de vacă. Nu am testat aceste două versiuni pentru că nu m-am plictisit de iaurtul cu laptele de vacă dar voi actualiza cu părerea in timp util.

Pentru un iaurt gurmand, poți sfărâma biscuițele cu scorțișoară și să adaugi dulceață făcută de bunica. Succes garantat !

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s